tisdag 19 juli 2011

220 000 anledningar till att bry sigJag har inte bloggat på sjukt lång tid. Varför jag återupptagit bloggandet har 220 000 anledningar. 220 000 är nämligen antalet barn i Sverige som lever i fattigdom. Det är 8 800 skolklasser och tre barn i varje klass om du räknar att varje klass i genomsnitt har 25 elever.

Det debatteras friskt kring föreställningen om att vi inte har någon barnfattigdom i Sverige, att faktumet att inte ha råd med en iPhone eller en Thailandsresa inte är fattigdom. Vilket är helt korrekt. Det handlar nämligen inte om iPhones vara eller icke vara. Det handlar om att barn inte ska behöva frysa på vintern för att familjen inte har pengar till vinterskor eller vinterjacka. Om hur det förutsätts att alla barn ska ha egna skidor med på skolutflykten eller ha råd med de obligatoriska 50 kronorna som resan kostar. Att det finns barn som äter sitt enda mål mat i skolan. Det är fullkomligt absurt.

Sverige ratificerade Barnkonventionen 1990 och med en snabb subtraktion innebär det 21 år sedan. 21 år och fortfarande lever vi inte upp till det faktum att ett välfärdsland som Sverige inte ska ha barnfattigdom - något som vi också blivit kritiserade för av FN:s barnrättskommiteé.

Rädda Barnen har under nästan tio års tid släppt rapporter om hur barnfattigdomen ser ut i Sverige. 2011 visade sig vara året då frågan fick ordentligt fäste på den politiska agendan. Nu kommer nästa del av kampanjen: BLACK - som är en synonym för att inte ha pengar. En kampanj där kreativa unga mellan 9-17 år får författa texter om fattigdom, självupplevd eller ej. Några av texterna väljs sedan ut av Sveriges artiststall och blir låtar som släpps löpande under 2011. I förra veckan berättade vi att Lisa Miskovsky skriver och framför kampanjlåten - som har release under augusti. Snart kommer också de första artisterna som tolkar de barnförfattade texterna att avslöjas.

Du kan också göra skillnad. Det krävs nämligen så ytterst lite för att ta ställning för de utsatta barnen. Protestera i skolan om det pratas om att skolutflykten kostar pengar. Bli medlem eller månadsgivare i Rädda Barnen. Följ BLACK på Twitter eller Facebook. Skriv till politikerna och kräv handling. Uppmuntra någon i din närhet att skriva en text till BLACK. Eller sprid detta blogginlägg. Oavsett så har du då tagit ställning mot barnfattigdom och för alla barns rätt och lika värde.

Inga kommentarer: