måndag 20 april 2009

Kör som en kärring - gubbjävel!

Svenskarna saknar humor. Detta enligt Jeanette Jedbäck Hindenburg på STR (Sveriges trafikskolors riksförbund). Uttalandet kommer efter kritiken som riktas mot STR:s nya utbildningmaterial, där eleverna uppmanas till "Spara liv - kör som en kärring".

Det hade kunnat vara humor. Det hade kunnat vara ett sätt att med en ny retorik få folk att tänka till. Om det inte var för det faktum att vi lever i ett patriakat, där kvinnan är underordnad mannen, där kvinnor har sämre villkor, möjligheter och lön jämfört med sina manliga kollegor. Där kvinnan - oavsett - står lägre i rang är mannen.

Varför inte skriva: Kör som en bög eller kör som en jude. Det känns inte riktigt bra, eller hur? Exakt samma känsla har jag när idioter inte ser sambanden.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ber om ursäkt för att jag inte insett att ordet kärring var illa valt och hade en sådan negativ belastning - men som ofta rycker media lösa citat ur ett större sammanhang. Vad det handlar om på den nya riskutbildningen är att just få allmänheten att förstå hur fel, det i folkmun vanliga skymfuttrycket "att köra som en kärring" är, eftersom kvinnor är MINDRE inblandade i trafikolyckor. Uppmaningen var tänkt som en väckarklocka för dem som någon gång använt sig av uttrycket, att förstå att det är helt fel om man därmed avser att någon kör dåligt - och för dem som någon gång känt sig träffade av uttrycket, att kunna sträcka på sig och vara stolta över att köra kvinnligt eftersom det sparar liv i trafiken. Denna förklaring får dock inte plats på en powerpointbild men uppmaningen har i materialet dykt upp efter en lång stunds diskussion om manligt och kvinnligt i trafiken och var tänkt att framföras med glimten i ögat, så att deltagarna kunnat se det tragikomiska i att kvinnor ofta får skäll för någonting som de kanske egentligen är bättre på....
Självklart kommer jag att uppmana mina medlemmar att ta bort formuleringen eller åtminstone säkerställa att deltagarna verkligen förstår ordvitsen så som det var avsett.
Jeanette Jedbäck Hindenburg - Ordförande STR Stockholm

Anonym sa...

Hej!

Har du sett den här mediabloggen, specialiserad på sveriges radio P1?

http://gronakappan.wordpress.com/

Mvh

Gröna Kappan

K sa...

Håller helt med! Inlägget alltså.