onsdag 1 april 2009

Mitt i riksdagens könsneutrala äktenskaps-debatt

Idag förväntas riksdagen klubba lagen om könsneutralt äktenskap. Klockan 16.00 står avgörandet för dörren. Innan klubban landat kämpar nu Kristdemokraterna med sina sista andetag för att försöka stoppa förslaget.

Hittills har KD kört på det traditionella om att äga namnet äktenskap, om kränkthet och hur de övriga partierna är dumma som inte vill gå på deras linje om civilsrättslig samlevnad istället.

28 ledamöter ska ge sin syn på frågan, hittills är nio av dessa avverkade.

Föga förvånande lyste Maria Wetterstrand starkast där hon med charm, leenden och allvar poängterade att detta handlade väldigt lite om kärlek - även om hon uppskattade att det för en gångs skull pratades om det i talarstolen - utan om att homo- och bisexuella ska äga samma rättigheter och möjlighter som resten av samhället. Hon är dessutom den enda partiledaren/språkröret som valt att tala i frågan i dagens debatt. Hon är grym!

(och nu kom för övrigt anti-gay mannen Siewert Öholm och satte sig bredvid mig. Jag funderar på att outa mig själv)

2 kommentarer:

Madde sa...

Haha kan du inte göra det.

Nu känner jag mig väldigt dum som inte kan detta för det påverkar ju mig själv också men är det någon skillnad rent juridisk mellan äktenskap och registrerat partnerskap?

För vad jag vet så är det i t.ex. USA ca 1200 olika lagar och förmåner som skiljer mellan äktenskap mellan man/kvinna och partnerskap. Så där kan jag ju se att det är mer än bara namnet som skiljer.

Sen kan jag tycka att om man har separation mellan stat och kyrka så ska inte en religös cermoni ge några juridiska avtal. Utan det ska staten helt och hållet sköta. Jag är inte det minsta troende men har endå respekt inför dem som tycker att det är fel att låta samkönade par gifta sig i kyrkan. Och om man då ska "tvinga" Svenska Kyrkan att viga samkönade par tycker jag att den lagen ska gälla alla religösa samfund och tempel i Sverige.

Kan ju tillägga att jag själv är homosexuell.

Anonym sa...

I debatten som varit innan dagens beslut så har i princip varje motstånd stämplats som tex homofob. Det tycker jag är ett bevis på att demokratin inte fungerar när ena sidan förlöjligas. Och du verkar inte tillhöra dom som oroats av det. Personligen är jag emot dagens beslut. För mig är det hetrosexuella äktenskapet centralt och unikt. Man kan också fråga varför RFSL är så intresserade av detta samtidigt som man drivit en kampanj mot heteronormen i olika delar. Nej, det är ingen glad dag för mig.