tisdag 28 april 2009

Super du på bästa sändningstid Kändis?

När jag var projektledare för den mediegranskande sajten Sanning&Konsekvens "fanns inte" Björn Gustafsson, Adam Tensta, Cissi Wallin, Doreen Månsson eller Sibel Redzep. Kändisnamn som valt att inte konsumera alkohol. Och berätta om det offentligt.

Under åren 2003-2006 blev Sanning&Konsekvens ledande i debatten kring alkoholens roll och glorifiering i media och bland offentliga och kända personer. Vi lyfte locket på en sakfråga som alltför sällan, både då och nu, diskuteras. Normen kring att dricka har varit - och är såklart även idag - cementerad. "Alla" dricker. Nu visas det dock på en vikande trend bland unga. Och jag är övertygad om att det spelat roll att kända personer "kommit ut" som nykterister. Jag vet att Sanning&Konsekvens var upphovet till många interna diskussioner på ett flertal medieredaktioner kring vinklingen av alkoholfrågan och nu gäller det att hålla debatten levande.

3 kommentarer:

Madde sa...

Men jag kan säga som något av en ungdom i alla fall(20) att jag inte tyckt att den bild som målats upp, att unga dricker kopiösa mängder alkohol har stämt. Visst det finns många som dricker alldeles för mycket. Men de jag känner dricker inte speciellt mycket. Jag själv har nog inte druckit ett glas alkohol sen jag tog studenten för 2år sedan.

Och om man går ut i den stad jag bor i på fredag- och lördagskväll så ser man inte så värst mycket unga alkoholpåverkade. Kan kanske bero på att de sitter hemma och dricker? Men det är ju självklart bra om fler och fler avstår eller i alla fall minskar på alkoholen.

rocc sa...

Hej Jessica

Kommenterade din artikel om "Kör som en kärring" i min blogg http//www.rocc.blogg.se precis. Hoppas du inte tar illa upp.

Cissi Wallin sa...

Gulloooo.