onsdag 27 augusti 2008

Normer och rädsla styr vårt samhälle

Företaget Svenskt skolfoto har hittat en kassako i unga människors dåliga självkänsla. Inför årets fotoräd av skolkatalogerna erbjuder företaget de unga att bli retuscherade. Bye-bye till dålig hy, oblekta tänder och andra skönhetsfel.
Företaget försvarar sig med att det är föräldern som gör beställningen, inte ungdomen själv. Men tjena. Önskan kommer väl ändå sannolikt från det fotograferade barnet. Och om inte föräldern/vårdnadshavaren/den viktiga vuxna/ stoppar spektaklet och förklarar att personen duger som den är, har den kört jävligt fel på livets väg gällande rollen som förebild. Om dessutom den vuxna själv är beställaren utan barnets inblandning är det bara helt jävla sjukt. Lyssna på debatten mellan Svenskt skolfotos vd Göran Dahlgren och Sara Damber, grundare av antimobbningsstiftelsen Friends som sändes i morgonens P1.
__________________________________________________

Blondinbella vill använda sitt kändiskap för att inom pluggets ramar starta en stiftelse som samlar in pengar till kvinnojourer. Grymt!
__________________________________________________

Komikern Magnus Betnér kastar sig ut ur heteronorm-garderoben och pratar öppet om att han lika gärna kunde lira sängkull med en snubbe som med det motsatta könet.
Jag älskar när kända förebilder klättar ut ur garderoben, framförallt gällande hetero- och alkoholnormen.
___________________________________________________

Inga kommentarer: