torsdag 26 februari 2009

Gör ett felval i studierna och det är kört!

Försäkringskassan har struvat åt tumskruvarna. A-kassan kostar skjortan och cashar ut lägre ersättning. Marknadshyror diskuteras i Stockholm. Varsel och uppsägningar.

Så kommer då nästa förslag som kan omkullkasta människors liv. Den allmänna rätten till sex år med studiemedel kan komma att kortas ned till fyra år. Detta om majoriteten i den studiesociala kommittén får som den vill.

Du ska alltså inte bara lyckas pricka in rätt sak att plugga redan när du är 15 bast och gör gymnasievalet. Nej, nu gäller det också att det val som du gör vid 18-års åldern - eller det födelseår som man bestämmer sig för att plugga vidare - blir klockrent från början. Annars är det rätt kört. Att vi människor utvecklas och därmed också utvecklar olika intressen eller hittar andra värderingsvägar i livet, än de som vi först hade i sikte, är något som den studiesociala kommittén fullständigt ignorerar - eller kanske rent av skiter i.

Här är personerna vi kan tacka för detta förslag;

Ledamöter

Roger Tiefensee (C)
Ella Bohlin (KD)
Rossana Dinamarca (V)
Caroline Helmersson Olsson (S)
Christer Nylander (FP)
Lage Rahm (MP)
Oskar Öholm (M)

Sakkunniga

Eva Löfbom, Finansdepartementet
Sofia Magnusson, Utbildningsdepartementet
Marie Mäkk, Utbildningsdepartementet
Per Tillander, Socialdepartementet
Daniel Wanhatalo, Utbildningsdepartementet

1 kommentar:

Second Opinion sa...

Hej!

Vill tipsa om Second Opinions artikel om fyraårsgränsen: http://www.second-opinion.se/so/view/298

”Fyraårsgränsen gynnar inte genomströmningen”
"Sänk den studiemedelsberättigande tiden till fyra år för en högre genomströmning, föreslår Studiesociala kommittén på DN Debatt. Men förslaget riskerar tvärt om att leda till sämre genomströmning, menar Åsa Wikberg-Nilsson, som gjort en studie om genomströmning vid Luleå tekniska universitet."