måndag 22 juni 2009

Facket går sin död till mötes

Dagens DN Debatt fylls av LO och de ordföringar som styr fackförbunden inom koncernen. De rasar över det faktum att arbetsgivarna vill försvaga facket och rucka på vem som utser skyddsombud på arbetsplatserna (i nuläget är det fackliga ombud som väljs till detta).

Arbetmiljö är en skitviktig fråga. Som faktiskt alla frågor som facket är inblandat i. Men problemet ligger fortfarande i att folk inte har koll på vad facket gör och inte gör. Vad lagen reglerar och inte. Vi har fler medlemmar med noll koll än medlemmar som är medvetna om varför de är med. Handels är ett av de största LO-förbunden - sett till antal. Men hur många av dessa har gjort ett aktivt val för den solidariska kampen?

Fackförbunden går sin död till mötes. Enklaste förklaringen är för att vi ständigt misslyckas, inte orkar och kanske i vissa fall inte bryr oss om att berätta vad fackets värderingar är och bygger på.

Sedan anser jag att när IF Metall och Stefan Löfven i våras godkände att deras medlemmar kunde gå ner till 80-procentig arbetstid så gick man emot allt vad facket byggt sin rörelse på. Och frågan är om detta numer är oåterkalleligt?

Inga kommentarer: