tisdag 9 juni 2009

Vänstern faller på gamla grepp

Så var då EU-valet över och det är dags för en minianalys. Piratpartiet gjorde ett storartat val. Miljöpartiet likaså. Feministiskt Initiativ fick siffror som lyfte Gudrun och Schyman-gänget till taket på valvakan. Vänsterpartiet krossades totalt och Sossarna väljer retoriken att de i alla fall var bättre än Moderaterna.

Handfallna står nu vänsterblocket. Förvånade och paralyserade. Vad gick fel? De kan inte förstå. Kan inte köpa hur "en-fråge-partier" kan vinna så många röster.

Jag tycker svaret är enkelt. Piratpartiet har varit i fokus med Ipred-lagens inträde i de svenska folkhemmen och rättegången mot The Pirate Bay gav ytterligare ljus till frågan om nätets tillgänglighet och funktion. De har haft en möjlighet att konkretisera sin fråga och formulera den till vinnande retorik. De har varit engagerade. De har krävt förändring.

Feministisk Initiativ har varit förbannade på gubbväldet som styr EU och krävt nya ögon på frågor som handlar om jämställdhet mellan kön och personer. Även de har brunnit av engagemang och vilja.

Och så då Miljöpartiet. Som dubblade sina procent och mandat jämfört med valet för fem år sedan. Miljöpartiet har lyckas frångå att enbart vara ett "en-fråge-parti". De har varit engagerade och inlyssnande. Även de har varit en stark röst i frågan kring dataövervakning. De pratar om jämställdhet och lika rätt. De har fångat upp frågorna som berör just nu, samtidigt som de jobbar långsiktigt i sina miljökrav.

Vänsterfalangen och dess fiender på andra sidan blockgränsen har valt att fortsätta att inte lära av sina misstag. De har kört på med sin grej. Inte haft något typ av inlyssnande. Gått på gamla vanor och inte fattat att de unga som idag valde FI, PP och MP inte räknas som unga resten av sitt liv. De är väljare även i framtiden. Det är de som måste attraheras för att ni ska lyckas överleva på den politiska himlen. Se över er politik och känn in vad befolkningen vill ha - innan ni faller över bergskanten och rakt ned i avgrunden.

Inga kommentarer: