torsdag 4 december 2008

Poängen gällande facket missas

DN skriver idag om hur fackförbunden nu i finanskrisens tider vänder trenden på medlemsraset och istället går plus. Så även min arbetsgivare; Handelsanställdas förbund. Att människor får ett wakeup call är såklart alldeles utmärkt. Men samtidigt är detta ett tydligt tecken på att folk egentligen inte har koll på varför man faktiskt ska vara med i facket. För det handlar inte bara om att facket är en trygghet om det krisar på arbetsplatsen eller i samhällsstrukturen. Även om det också är en viktig del av fackförbundens arbete.

I grunden handlar det i slutändan om att utan fackförbunden och de avtal som vi sluter så finns inga garantier på att din lön kommer att öka årligen - det finns inte ens en garanti på att du bibehåller din nuvarande. I Sverige har vi inga lagstiftade minimilöner. Det innebär att du i praktiken kan tjäna tre spänn i timmen.

Det är vi som ser till att du får rätt till rehab ifall du skadat dig på arbetsplatsen, det är vi som vägrar tolerera diskriminering, det är vi som ser till att du får ut din rättmätiga lön. Men det är Du som är facket. Det är Du som tillsammans med dina kollegor kan förändra på din arbetsplats. Och det är Ni som ser till att era löner fortsätter att öka årligen. För ju färre medlemmar - desto starkare blir arbetsgivarsidan - och kraften i att kräva förändring urvattnas hos fackförbunden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen har du börjat skriva här igen! Även om din andra blogg är underhållande så är denna intressantare. Och hoppas att det du skrev om i ditt senaste inlägg på BF inte visar sig vara något allvarligt. /Madde

Jessica W Sandberg sa...

Madde...

Tack! Vad kul att du saknat mina inlägg. =)
Jag har haft lite för mycket jobb för att hinna blogga ordentligt, men nu ska jag prioritera om mina kvällar. =D