fredag 5 december 2008

Sup till julen - och förstör för dina nära

Aftonbladet fortsätter på samma linje som de gjort år ut och år in, under en alldeles för lång tid. I dag presenterar tidningen 'Julens dryckesbibel' som sonderar alkoholterrängen inför de kommande helgerna.

Julbordet vore inte komplett utan goda drycker – men vad passar till vad?, skriver Aftonbladet.

Jag kan bara konstatera att det är så oerhört sorgligt att media fortfarande inte tar avstånd från sammankopplingen jul och alkohol. Sverige har fler än 260 000 barn till missbrukare. För dessa är julen ett rent helvete. Och det hela förskönas och drivs på av medias vilja att sälja lösnummer och nå tv-tittare.

Vilket hån.

3 kommentarer:

Patrick sa...

Lugna ner dig lite, varför kan inte tidningen få rekommendera goda drycker? De ber väl inte någon att misshandla fru och barn?

Anonym sa...

Det är ju naturligtvis oerhört tragiskt med alla barn som far illa oavsett anledning. Dock är det ju befängt att sluta skriva om något som exempelvis vin av den anledningen. Mat och dryck är en enorm glädjekälla (och har så varit under många tusen år)som skall främjas till varje pris. Att ge alkoholen skulden för mångas misär är också helt fel. Öppna diskussionen om mängden alkohol i stället. Drick med måtta och njut av det ni äter och dricker. Om du tycker det är rätt med förbud censur kan du ju vända en blick mot Iran exempelvis. Är det bättre? Tror knappast det. Jag uppmanar till en vettig diskussion istället.

Mvh. Andreas

Anonym sa...

Ni båda som kommenterat här innan har missat något fundamentalt. Alkoholismen har många orsaker, liksom det allmänt ökande drickandet, men en av de starkaste orsakerna till fylleriet är att samhällets attityd till alkohol är positiv. Om vi vill minska supandet, måste vi framhäva att alkohol 1) är onödigt 2) är livsfarligt 3) oundvikligen leder till olyckor och misshandel, inte för alla men för många. Detta måste vi hjälpas åt med, och då är det förbanne mej inte någon ursäkt att "jamen JAG klarar ju av alkoholen".

Det är märkligt att just de som gärna förespråkar att man ska varna barn och ungdomar för alkoholens effekter tenderar att bli väldigt upprörda när någon påpekar att de själva kanske skulle föregå med gott exempel och låta bli ölen och snapsen på julafton (och nu talar jag alltså inte till er båda tidigare kommentatorer längre, för er vet jag ju inte något om, utan i största allmänhet).

Barn och ungdomar gör inte som man säger till dem, utan som de vuxna gör. Således - ett minskat drickande bland vuxna kommer att leda till ett minskat drickande bland ungdomar.

Oj, det här blev långt, jag hoppas Jessica ursäktar det. Men ämnet gör mej upprörd.