tisdag 13 januari 2009

Kändisknarka bara om du har manligt kön

Sanna Bråding. Firad radio- tv- och filmstjärna. Och drogmissbrukare. Nu föredetta missbrukare om man ska tro henne själv.

Bråding lyfter idag på Expressens debattsida en av de sjukaste - och mest nertystade - sanningarna kring hur kändisar behandlas olika baserat på det könsidentifierande namn de bär.

Bråding åkte dit med dunder och brak för droginnehav i april förra året. Konsekvenserna lät inte vänta på sig. Bland annat blev hon av med sin anställning på ungdomskanalen P3. Odiskutabelt rätt i mina ögon då jag anser att samhällsprofiler bär ett ansvar gentemot sin valda publik. Men precis som Bråding själv skriver är hon inte ensam i branschen med att ha varit i knarkträsket. Hennes manliga kollegor som ofta pryder löpsedlarna - och där vi alla egentligen vet vad de pysslar med - uppfattas istället som ruffiga konstnärer.

Senast i raden är Andreas Kleerup som under Grammisgalan fick göra ett narkotikatest - som enligt ryktet visade att artisten inte hade rent mjöl i påsen, utan fick utslag på partydrogen numero uno bland kändisar och brats. Efter testet var Kleerup galen och fällde dessa kommentarer.
Detta hände i onsdags, alltså snart en vecka sedan. Det har varit tyst i frågan i flera dagar redan. Och inget större medie ifrågasätter Kleerup, hans (eventuella) missbruk eller hur han som förebild nu ska försvara det hela.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet inte riktigt om två fall (det senaste är det nog många som inte vet om) kan representera alla kändisar som knarkat. Vilka är de andra i raden av manliga kändisar som inte förlorat sitt jobb?

För övrigt tar väl livet inte slut för att man knarkat och inte får några jobb på ett tag?

Jag är bara nyfiken.

Anonym sa...

D. Ekholm: Du svarar lite på din egen fråga. "Det senaste är det nog många som inte vet om". Nej, och det för att det inte sågs som lika allvarligt och därför inte fick samma publicitet.

Om du vill ha fler exempel så är Fredrik Strage ett lysande sådant. Han knarkade glatt till sig Stora Journalistpriset som Årets förnyare.

Anonym sa...

Hamnar Kleerup i rättegång och efter det i finkan så lär det skrivas en del om även det här. Men just nu skall han anses vara oskyldig tills det bevisat motsatsen. Det är helt rätt, på samma sätt som det inte skrevs något om Sanna Bråding förrän hon faktiskt fälldes och fick sitt fängelsestraff.

Men du har rätt i att det är större mediestoff om en kvinna än en man gör detta, men det kan väl hänga samman med att det inte sker lika ofta att kvinnor hamnar i dessa situationer. Alltså blir det mer intressant.