tisdag 13 januari 2009

Patriakala normer står bakom ifrågasättandet av Johanna Frisk

Aftonbladet toppar idag sina sportnyheter med Umeå IK:s Johanna Frisk fly förbannad då det insinueras att hon är värvad till Los Angeles av den enkla anledningen att kompisen/flickvännen Marta skrivit på för klubben. Klart som fan att Frisk blir lack. Att hon och Marta har ihop det är irrelevant på det plan att Johanna Frisk såklart vill bli omnämnd för sina talanger och inte vem hon är kär i.

Aftonbladet rider på Patrik Ekwalls blogginlägg i frågan och frågar Frisk hur hon ställer sig till påståendet - dels att hon och Marta är ett par samt att det är av den, och endast den, anledningen hon själv är värvad till klubben. Vem i helvete skulle svara att; ja, jag är värvad bara därför. En idiot möjligtvis.

Parets vara eller icke vara i kärlekens skimmer är en av de sämst bevarande hemligheterna i damfotbolls-Sverige. Av den enkla anledningen att det inte är särskilt hemligt.

Det intressanta i det här är den patriakala strukturen som "nyheten" bygger på. När utländska klubbar värvar mediokra (här påstår jag inte att Frisk är en sådan) allsvenska spelare från herrsidan är det ingen som lyfter på korken och ifrågasätter spelaren om Han verkligen är värd detta kontrakt. Men av någon anledning är det mer okej att ställa den frågan till en kvinnlig fotbollspelare.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Du missar poängen.

Det handlar inte om att de är tillsammans eller ej, om någon "kompisvärvas" så omskrivs det definitivt i pressen på herrsidan. Bara att priserna är så höga på fotbollsspelare idag och att herrsidan har blivit så professionell och pengastyrd att relationer inte alls prioriteras på samma sätt som för kanske 20 år sedan.

Nu är det en legitim fråga då många bedömare och bevakare anser att Frisk inte håller måttet, dessutom så förnekar inte klubben att det ens är en kompisvärvning och PLUS på det så har du alla uppgifter om att Marta vid _flera_ tillfällen har krävt att Frisk ska med.

Naturligtvis ska inte nepotism förekomma och oavsett kön ska man vara där man är beroende på ens egen inviduella kvalitet och inte vem man råkar känna(eller ligga med). Det gäller både kvinor och män, så varför ska bara män granskas(och det gör de) men kvinnor vara utsatta offer för "patriakala maktstrukturer"? Alla ska behandlas lika.

Anonym sa...

Du har ju för fan inte fattat vad det handlar om...

Jag håller helt och fullt med den förra kommentaren.

Anonym sa...

Patriarkala strukturer? Va? Om en klubb värvar en spelare pga andra skäl än sportsliga så ska det rimligen ifrågasättas.

Det har hänt även på herrsidan. T ex så tror jag att Milan värvade Kakas brorsa Digao trots att han aldrig skulle vara i närheten av en startelva i en viktig match.

Men visst är den påstådda homosexualiteten en extra krydda i det här. Hade det varit ett bögpar hade det skrivits spaltmil.

Anonym sa...

Precis som föregående talare så har du missat poängen, ett vanligt förekommande problem bland er stickade feministmössor.

Vill damfotbolen tas på allvar måste de själva välja att agera så. Just nu gör de det inte.

För övrigt undrar jag varför målvakterna i damfotboll inte kan hoppa?

/ Berntsson

Anonym sa...

Patriarkala normer rules! Gissa vad som byggde vår moderna civilisation? Jo män, för kvinnor hade aldrig lyckats samarbeta i det projektet utan att bli avundsjuka på ett eller annat sätt.

"Patriarkala normer" är bara en akademisk groda använd av vänsterfolk för att ursäkta sina egna tillkortakommanden. Ett samhälle byggt på "matriarkala normer" hade aldrig lyckats då elitismen aldrig haft en chans att få frodas och samhället hade aldrig varit progressivt.

Skippa femini-retoriken som ingen (normal heteromänniska) ändå lyssnar på.

Rockolga56 sa...

FLAT IMPERIET VÄXER HOMO SAPIEN DÖR UT MAMMA BLIR PAPPA VICE VERSA I HOMOSPORTERNAS SPORT

Johan sa...

Redan när första ryktena om övergången till Los Angeles kom fram kom också nyheten om att en medvärvning av Frisk var ett krav för att Marta skulle skriva på. Nu får hon sambon med sig till LA.

Jag kan tänka mig att det är "Patriarkala normer" som står bakom de kraftiga dementierna för Martas ambitioner sträcker sig längre än att bli ekonomiskt oberoende på sitt fotbollsspelande och det är att öka statusen på damfotbollen i hemlandet. Sist jag hörde från Brasilien var det fortfarande katolskt med klara könsroller och jag kan tänka mig att homosexuella inte alls kan få samma utrymme att påverka - kändis eller inte.

Sen att Ekwall tror att ett amerikanskt lag har råd att kontraktera stjärnspelare på alla poster och bortser från att Frisk är bra och har potential att bli bättre får stå för honom - jag vill inte minnas någonting han sagt som tagits seriöst förut. Han lever för att provocera bland sportreportrarna och ingenting annat.

Em sa...

Tack Jessica! Äntligen någon som har en vettig åsikt om det här!

Anonym sa...

Johanna Frisk är inte tillräckligt bra för att bli proffs. Det har inget med att hon är kvinna att göra, eller att männen styr världen(!). Hon är helt enkelt inte en tillräckligt bra fotbollsspelare, det vet alla som följer damfotboll. Därför är det anmärkningsvärt att hon ska följa med Marta till Los Angeles. Klart att det spekuleras, det har inget med feminism att göra. Varför värvar Los Angeles Johanna Frisk? Varför vill Marta absolut att Johanna Frisk ska med? Klart att man börjar undra. Det hade varit ännu större skriverier om det rört två män som eventuellt varit lovers.

Dexter sa...

För det första så bör man inte ta saker från Aftonbladet på allvar. Sen att Ekvall har en bra frågeställning men för att krydda lite och sticka ut vässar den lite för att folk ska reagera. En sak att skylla på patriarkat när det är vanliga frågor men media vill ju skapa rubriker så folk blir upprörda.
Ska vi män skylla på matriarkatet för att det är pappor som gör bort sig i tv-reklam?

Madde sa...

Hade en intressant mejlkonversation med Ekwall när han hade skrivit det inlägget. Man undrar ju hur han kan ha blivit journalist...

Åsa sa...

Dexter och ni anonyma enkla människor: Det finns inga "vanliga" frågor i en patriarkal värld.

Kommentarer som "Gissa vad som byggde vår moderna civilisation" och "För övrigt undrar jag varför målvakterna i damfotboll inte kan hoppa" får mig att skratta....eller vänta inte menar ni allvar? Jösses, har vi inte kommit längre...

Anonym sa...

Ähh, låt dem ha sitt privatliv för sig själva.
Kan dock förstå dem, om jag bögat runt och ständigt haft skit på snoppen så hade jag ju knappast velat att det skulle basuneras ut och helst inte i media.


/ J-son

Dexter sa...

Åsa: Att det inte skulle finnas några "vanliga" frågor pga patriarkatet visar att du har en rätt vinklad syn på saker och ting. Nästan lite mansförakt över det.

Betraktaren sa...

Anledningen till dementin är att Marta är skiträdd för att inte kunna återvända hem till Brasilien igen. I och med att hon är katolik riskerar hon faktiskt dödsstraff om det kommer ut att hon är homosexuell. Nu när det är ett klubbyte i antågande för båda och för att inte några som helst misstankar ska fattas runt om i världen väljer förstås Johanna Frisk att dementera det hela för att inte riskera att Marta gör slut.

Kolla min blogg förresten, länk på adressen...

Anonym sa...

Är inte du förresten sambo med en fotbollsspelare? Heja Flashback.

Förövrigt har ryktet redan spridits till Brasilien, Heja Hattrick

Anonym sa...

Om nu Johanna Frisk enligt "alla som följer damfotboll" inte är tillräckligt bra för att bli proffs så är det ju väldigt konstigt att hon varit proffesionell i Umeå och under flera år levt på att spela fotboll.

Sssss sa...

Shit asså, du är ju nästan lika paranoid som nazzarna som tror att att allt dom ogillar är en judisk konspiration. Ifrågasättandet av huruvida Johanna Frisk förtjänar sitt kontrakt beror naturligtvis på att det de facto är så att hon enbart värvats därför att hon ligger med Marta (det var därför övergången drog ut på tiden - LA var inte så sugna på att ge en av tre utländska platser till Frisk). Det har ingenting med "patriarkala strukturer" att göra.

Det förekommer för övrigt att proffstyckare anser att herrspelare inte är värda pengarna eller inte är tillräckligt bra för sin nya klubb. Att man sällan menar på att dessa värvats av icke-sportsliga skäl beror helt enkelt på att det - till skillnad från fallet Frisk - ej föreligger någon anledning att misstänka detta. Dock händer det då det faktiskt finns anledning att tro att så är fallet. Tex när en PL-klubb värvar någon asiat ($), eller när Djurgården värvade Enrico så skrevs det i pressen att han bara var där för att göra landsmannen Quirino på gott humör (vilket förmodligen stämde). Du är alltså helt ute och cyklar.

Nicklas Eriksson sa...

Oj oj oj vad många arga mans, nej pojkgrisar som sticker upp trynena när en tjej vågar ifrågasätta något inom den sönderkorrumperade och sönderbastubadade fotbollen.

Lägg ner, grabbhalvor.

Bra jobbat, Jeesica!

Anonym sa...

A valuable post on "Patriakala normer står bakom ifrågasättandet av Johanna Frisk"

I have used the AV Planners Inc for all "los angeles av" and their serivice is the best.You can know more about them in "http://www.avplannersinc.com/index.php/los-angeles-ca".

Thanks,
jack - los angeles av