tisdag 22 juli 2008

De som hänger på Flashback är idioter

Så har då nassar och homofober fått en mening med sitt liv - allt detta tack vare EuroPride.

I helgen intervjuades EuroPrides presschef Anna Söderström i DN och titulerades också Dold makthavare. I denna intervju pratades det kring mediebevakningen av festivalen och att journalister inte ska använda sina föreställningar om människor och sätta dessa på print utan att först kolla av fakta. Det vill säga, man ska inte anta att någon är man, kvinna, annat, båda, homo, bi, trans, poly, mono och så vidare. Inget konstigt i det. Vi journalister antar heller inte i några andra sammanhang människors namn, civilstatus, fetisch, favoritmat och så vidare. Vi frågar.

Men.

Så har det då dragits igång en "storm" på den pinsamma sajten Flashback - en sajt som bara, jag upprepar igen bara, fungerar som ett vattenhål för de personer i samhället som har rädsla och inskränkthet som mellannamn. Här hittar du hat, okunskap och fördomar i olika förpackningar och boxar.
Och ett av de hetaste ämnena just nu är den ovan nämnda intervjun; där DN-journalisten lägger till i texten att sköter man (journalisterna) sig inte så riskerar de att få sin ackreditering indragen.

Och hej vad det började diskuteras pressfrihet och dikatur.

Vad det handlar om är att värna om besökarnas integritet och att de själva ska få definera sig. Inte att någon annan gör det. Frågan rör inte ifall en eller flera journalister råkar benämna en person vid fel kön eller namn. Men är man ute efter att kränka någon på ett medvetet sätt finns väl heller ingen anledning att denna person ska rapportera från EuroPride genom en pressackreditering. Herregud, köp en biljett. 800 spänn är priset och Ticnet is the place.

Och helst av allt skulle jag vilja kalla stollarna på Flashback för idioter. Men vore inte det att sjunka till deras nivå?

1 kommentar:

Svante sa...

Jo fast det är helt otroligt vilken låg nivå de befinner sig på. Jag gick med forumet en kort period för att argumentera i en tråd och det var bara ett argument de hade.. de var att kalla mig PK. Sen så antar jag att de är väldigt unga med den bristerna inom svenska och allmän förmåga att reflektera som råder i det forumet. Populäraste trådarna är rasismtrådar, narkotikatrådar och mobbningstrådar. Moderatorerna uppmuntrar också att ämnet hålls på en så låg nivå som möjligt, med att skicka varningar för de som säger emot trådskaparna med off topic varningar. Moderatorerna själva verkar ofta vara SD-medlemmar. Men det är ju bara att titta på ägarstrukturen för FB så förstår man hur landet ligger i FB.