fredag 25 juli 2008

Hanne Kjöller och Lennart Sacrédeus ingår partnerskap

Kristdemokraten Lennart Sacrédeus är känd i hbt-kretsar som ytterst hatisk mot personer utanför heteronormens ramar. Han har bland annat uttalat sig tidigare om att tillåta samkönade par ingå äktenskap kommer att leda till att vi i framtiden tillåts gifta oss med katter, hundar och andra arter i djursläktet.

Idag har han ännu en gång ställt sig i bräschen för den intoleranta och okunniga delen av de kristna, genom att i riksdagen ställa en skriftig fråga till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Frågan lyder i korthet:

På vilket lämpligt sätt är statsrådet berett att agera för att motverka en utveckling där journalister inte tillåts skriva vad de vill genom censur och hotas med att fråntas sin journalistackreditering ifall de inte beskriver verkligheten på ett sätt som arrangörer kräver att de skall göra det på?

Dagens Nyheters Hanne Kjöller har fått någon typ av hybris och skriver i dagens tidning, bland annat:

Stockholm Pride borde respektera journalisternas frihet att använda de ord de vill och fotografernas rätt att själva välja ögonblick när bilden ska knäppas.

Ursäkta?! Fotografernas rätt att själva välja ögonblick när bilden ska knäppas och en journalists frihet att använda de ord de vill?
Gäller detta i alla sammanhang Hanne Kjöller eller när skulle du anse att här är gränsen dragen? Kan du kalla mig hora för att det är din frihet?

Hanne Kjöller. Det kan för en enskild person vara livsförödande om du fotar och publicerar dennes bild utan godkännande. Vi har vad som felaktigt kallas homofobi i samhället. Egentligen är det en fobi som rymmer de tre bokstäverna från kombinationen hbt - homosexuella, bisexuella och transpersoner. Då trakasserier, våld och motstånd fortfarande idag 2008 möter oss ser du anledningen till varför många fastnar mellan garderobens fyra väggar, utan möjlighet till att hitta nyckeln som passar. Utan det hat och den oförståelse som råder skulle inte Stockholm Pride eller något annat Pride-firande behövas i världen.

3 kommentarer:

Martin J. Steer sa...

...men du tyckte att det var en rimlig regel att man skulle fråga om lov att använda orden "man", "kvinna", "homosexuell" eller "transperson" vid tilltal? Var det av samma anledning; att dessa annars skulle stanna i garderoben?

Jag vet inte, håller med dig om att Hanne Kjöller jagar upp sig i onödan och över regler som kanske inte är orimliga i sig själva.

Jag tycker nog att hon har en eller annan lite poäng, men inte riktigt tillräckligt för en krönika och då har det blivit som det blivit.

joakim sa...

Bra skrivet Jessica!!!

Claes sa...

Man ska respektera men därmed inte sagt att man måste acceptera.