söndag 21 september 2008

Hanne Kjöller ser på Sverige genom rikemansglasögon

I dagens pappersupplaga av DN kan man läsa följande, författat av Hanne Kjöller:

Specialförmedling
I Arbetsförmedlingens tidning Arbetsmarknaden berättas om hur hemlösa i danska Horsens fått en egen arbetsförmedling. För 60 danska kronor kan man hyra en hemlös för diverse arbetsuppgifter. Det kan till exempel handla om trädgårdsarbete eller enklare kontrollarbeten. Lönen betalas ut dagen efter utfört arbete.
Det låter alldeles utmärkt. Men det tycker nog inte det svenska facket. Jag gissar att de föredrar höga minimilöner och fortsatt sysslolöshet framför specialregler för en grupp som befinner sig extremt långt från arbetsmarknaden.


Ja Hanne Kjöller. Detta är så dumt så att det borde få tala för sig självt. Men. Då undrar jag. Vad ska vi ta betalt för en invandrare? Eller en ungdom? Eller kanske en kvinna som en stor del av sitt liv jobbat med att uppfostra sina barn, men inte har arbetslivserfarenhet från själva arbetsmarknaden? Vad gör vi med en pensionär som vill fortsätta arbeta några timmar i veckan? Dessa grupper är inte heller särskilt heta på arbetsmarknaden. Ska då dessa människor också jobba för mindre pengar än resten av Sveriges arbetstagare? Och vad tror du kommer att hända med just denna grupp då? Om du har minoritetsgrupper som jobbar för billigare peng, kommer arbetsgivarna att vilja anställa de personer som kräver mer cash i plånboken? Svar nej. Resultat: Alla måste sänka sina löner. Halleluja moment för arbetsgivarna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh jag som starkt ogillat den kvinnan tidigare. Nu hatar jag henne.