söndag 21 september 2008

Liza Marklund sviker Sveriges kvinnor - byter till agenten som dömts för kvinnomisshandel

Liza Marklund är inte bara författare. Hon är också kvinnorättskämpe. Otaliga krönikor har författats i ämnet utsatta kvinnor och framförallt, mäns våld mot kvinnor. Hon har stått som programledare och blivit förbannad på vår nuvarande statsminister då han i hennes program reducerade mäns våld mot kvinnor med meningen:

"Det här handlar ju om att män är starkare än kvinnor."

En av Lizas största försäljningssuccéer är den dokumentära boken 'Gömda' med Mia i huvudrollen. Mia som misshandlas svårt av sin man och sedan är tvungen att fly honom resten av sitt liv, i skräck för vad han kan tänkas göra mot henne och hennes barn om han får tag i dem.

Därför är det chockerande att Liza Marklund nu väljer att byta litterär agent till Salomonsson Agency. Bakom företaget står Niclas Salomonsson - mannen som innehar huvudrollen i Unni Drougges 'Boven i mitt drama kallas kärlek'. En bok som handlar om hur Niclas under flera år misshandlat Drougge fysiskt och psykiskt. Det finns både läkarjournaler och en dom från Stockholms tingsrätt som bekräftar detta. Detta är heller inget som Salomonsson själv förnekar - hur han nu skulle kunna göra det med tanke på att det är en offentlig handling. Däremot förnekar han allt annat som Drougge påstår angående vad som hänt i deras relation. Men faktum kvarstår; det finns en misshandelsdom mot honom.

I ett pressmeddelande meddelar Marklund:

"Beslutet att gå till Niclas Salomonsson har vuxit fram."

Men kära Liza Marklund. Du som en av de starkaste offentliga rösterna för kvinnors rättigheter kan väl ändå inte mena allvar med detta? Niclas Salomonsson är dömd för misshandel. Mot sin dåvarande flickvän. Hur går detta ihop med dina annars så starka principer? Och vad säger det till alla oss kvinnor och män som kämpar mot denna typ av maktförtryck?

1 kommentar:

bernt sa...

hej, realtid skriver en grej om detta idag
http://www.realtid.se/ArticlePages/200809/22/20080922122409_Realtid302/20080922122409_Realtid302.dbp.asp
mvh
Hermele