torsdag 16 oktober 2008

Katrin Zytomierska agerar fågelholk

Det har varit ett himla hallå kring Katrin Zytomierskas uttalande om att Idol-Jesper är lite bögig, i TV400:s Idol-eftersnack i fredags. Anders Bagge tappade målföret och programledarkollegan Peter Jidhe försökte stoppa en kommande katastrof - allt i direktsändning.

Igår debatterade före detta fru Schulman mot antimobbningsorganisationen FRIENDS grundare Sara Damber i TV4:s Kvällsöppet.

Jag snackade med Sara Damber innan och sa att Katrin lär ju påstå att hon försöker avdramatisera ordet. Samt avsäga sig allt ansvar som förebild och känd person.

Det första KZ kläcker är att bögig är inget negativt. När hon då bemöts med att man som förebild har ett ansvar levererar hon följande urblåsta svar:

- Det står ingenstans i mitt kontrakt att jag har ett ansvar.

Att vara bög är ingenting negativt. Men fråga vem som helst - tycker du att bögig har en positiv klang? - så kommer väldigt få ge ett jakande svar. Detta är såklart ett samhällsproblem. Och att jobba för attitydförändring och avdramatisera laddningar är föredömligt. Men inte någonstans i sändningen fick man intrycket av att Katrins fråga hade ett normkritiskt syfte.

Jag anser det oerhört beklagligt att Sveriges största underhållningsprogram - med ungdomar som målgruppsfokus - håller sig med en programledare som vägrar ta ansvar eller ens ser till att visst kan det ha missuppfattats. KZ har en hel del att lära sig om programmets målgrupp och påverkan.
Ansvaret faller dock slutligen på TV4. Det är de som bett Katrin Zytomierska vara sig själv fullt ut och de är också de som står som avsändare i Katrins Idol-blogg där hon bland annat glorifierar att supa sig redlös, eller som hon uttrycker det:

- Nu ska jag kröka ner mig! Puss

3 kommentarer:

Anonym sa...

swartling e väl inet me i idol längre?

Per Mobergh sa...

Bra skrivet!

Jessica W Sandberg sa...

Anonym! Sant... Jag skrev fel... Korrat nu. ;)