lördag 18 oktober 2008

TV4 hycklar då de sparkar Katrin Zytomierska

Så har då Katrin Zytomierska fått sparken av TV4. Efter veckans blåsväder kring den kontroversiella programledaren väljer kanalen att lyfta henne från Idol. Och kanske anser TV4 här att ansvaret som medieavsändare är taget och att debatten nu ska bedarra.

Men det är nu det börjar bli riktigt intressant.

Under en veckans tid har TV4 lagt locket på. Ett semiuttalande i Aftonbladet kom från programdirektören på TV400 där Katrins program sänds. Ett mått av Jo-det-var-ju-lite-tokigt-uttalande, för att i samma andetag säga sig tro att Katrin kan utvecklas till en bra programledare.
De tillrättavisade light, men försvarade sitt val av programledare.

Katrin Zytomierska själv har varit tydlig med att hon från TV4:s sida blivit ombedd om att vara sig själv i sitt programlederi. KZ blev känd när hon gick under efternamnet Schulman och skapade turbulens just genom att göra icke politiskt korrekta uttalanden. Det var under dessa premisser Katrin Zytomierska anställdes av mediekoncernen.

Nu väljer kanalen då att lyfta Katrin Zytomierska från Idol. Men surfar man in på TV4:s Idolsida hittar man ingenting om saken. Förr fanns en direktlänk till KZ:s Idolblogg på första sidan, nu får man dock hitta den via underlänkar. Men allt sker i tystnad. Ingenstans tar de ansvar för att det var de som anställde den radikala programledaren, ingenstans nämner de att de anställde Katrin Zytomierska just för att hon är Katrin Zytomierska. Istället uttalar de sig i Aftonbladet och Expressen och kastar ut programledaren i kylan utan att ta ansvar för sina strategiska val då de bad henne börja jobba för kanalen.

Maria Brander på Expressen lyfter den intressantaste vinkeln i frågan i dagens tidning.

Hade tjatterduon Filip och Fredrik sagt samma sak som Katrin, hade de kommit undan med en trött suck.

Och visst är det så. Filip och Fredrik har under åren kränkt, förnedrat och knarkat i TV på bästa sändningstid. Och är fortfarande hyllande manliga medieprofiler.

Detta är ett fegt och smaklöst sätt av TV4 att hantera konsekvenserna av sina egna våta drömmar om medieuppmärksamhet. Detta suger duktigt Jan Scherman.

2 kommentarer:

Klaus-Peter Beiersdorf sa...

Intressant reflektion. Läs hela den ocensurerade sanningen om Katrin här:

http://beiersdorfbloggen.blogspot.com

/Klaus

Eleanor sa...

Det var exakt så jag reagerade. Typiskt gubb-tv att låta en öppet kontroversiell kvinna som de själva anställt få ta skiten när det stormar lite, medan Filip och Fredriks pubertalhumor får härja fritt, liksom David Hellenius & co i Fredag hela veckan, som tidigare försörjt sig på att kränka /kvasi/kändisar på löpande band. Kvinnor får inte vara elaka, speciellt inte om man är så snygg som Katrin. Hade hon varit en bitter gammal hagga med klimakteriebesvär eller en sur pensionär hade det kanske gått an. Dags att byta ut ett par programledare och/eller att sluta hyckla.